Site Haritası | İletişim | Anasayfa ENG TR
 
 
Borusan 2007 Yılı Faaliyet Özeti ve Yıl Sonu Neticeleri
Genel Değerlendirme
Endüstriyel Analiz




Borusan Grubu
Çelik
Distribütörlük
Lojistik
Telekomünikasyon
Enerji

Endüstriyel Analiz


Çelik
Küresel çelik üretimi 2007 yılında bir önceki yıla göre % 7.5 artarak 1.3 milyar ton düzeyinde gerçekleşmiştir.

Dünya çelik fiyatlarında 2005 ve 2006 yıllarında yaşanan yüksek dalgalanmalar 2007 yılında nispeten durulmuştur. Yıl, fiyatlarda keskin bir yükselişle açılmış, bunu hafif bir düşüş izlemiş ve yılın son çeyreğinde yeniden zirve yapmıştır. 2008 yılının ilk yarısındaki beklentiler, yükselen hammadde fiyatları ve Çin'in ihracatında görülen yavaşlamanın yarattığı baskı yüzünden fiyatlarda yukarı doğru bir eğilim görülmesi yönündedir.

Boru Grubu
Yurtiçi çelik boru pazarı % 3'lük bir büyüme sergileyerek, 2007 yılı sonuna kadar yaklaşık 1.8 milyon ton büyüklüğe ulaşmıştır. Bu artış, önemli ölçüde Türkiye ekonomisindeki büyüme eğiliminin paralelinde, inşaat ve özel borularda yükselen talepten kaynaklanmıştır. Türkiye'nin hem enerji dağıtımında bir köprü hem de Avrupalı ve Uzak Doğulu otomotiv üreticileri için bir üretim üssü olarak öncelikli bir konuma geldiğini de vurgulamak gerekmektedir. Dolayısıyla, geniş çaplı ana hat boruları, boyuna kaynaklı doğalgaz boruları ve özel borulara olan talep doğal olarak artmaktadır.

Boru bölümünün amiral gemisi Borusan Mannesmann Boru (BMB) cirosunu % 21 ve iş hacmini % 6 artırarak konumunu güçlendirmiştir. BMB, bölgelerini yeniden yapılandırıp, bugün sayısı 140 olan bayi ağını genişleterek, iç pazardaki payını pekiştirmiştir. Hem su hem de doğalgaz sektörlerindeki pazar payının yanı sıra pazarın üst tabakasında yer alan basınçlı boru satışlarını da artıran BMB, sektöründe açık ara ile pazar lideri olmuştur. Büyük ölçüde otomotiv sektöründe kullanılan yüksek katma değerli özel boru satışları %11'lik bir artış göstermiştir.

2007 yılında, Boru Grubu'nun satışlarının üçte biri ağırlıkla Kanada, ABD, İsrail, Cezayir, İran, Almanya ve İngiltere olmak üzere ihraç pazarlarına gitmiştir. Halkalı ve İtalya'da sağlanan üretim ve hizmetler sayesinde, BMB bir süredir başlıca Avrupalı üreticiler arasındaki bilinirliğini pekiştirmektedir. Cezayir ve Macaristan'daki petrol ve doğalgaz nakil hattı projelerine spiral boru sağlamak üzere kazandığı ihaleler şirketin güçlü performansının kanıtı olmuştur. Yine 2007 yılında, BMB hem değer hem de tonaj olarak tarihinin en büyük sözleşmesine imza atmıştır. Toplam 170 milyon dolar değerindeki 100.000 tonluk Elba projesi ABD pazarına giriş ve küresel bir rakip olarak sağlam bir konum elde edilmesi açılarından kilit öneme sahiptir. Bu çığır açan girişimde, Amerika Birleşik Devletleri'nin, başta Georgia eyaleti olmak üzere, doğu ve güneydoğu bölgelerine, taşınan doğalgaz miktarını artıracak 312 kilometre uzunluğundaki yeni bir boru hattının tedarik ihtiyacını BMB tek başına karşılayacaktır.

Daha yüksek katma değerli ürünlere yönelmek, petrol ve doğalgaz piyasalarındaki penetrasyonu daha da artırmak için BMB, 2007 yılında 31 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmiştir. İzmit fabrikasındaki yatırım ile buradaki spiral boru üretim kapasitesi 50.000 ton artırılarak 200.000 tona yükseltilmiştir. İspanya'da, spiral boru üretimine yönelik artan iç talebin karşılanmasına yardımcı olacak bir yatırıma başlanmıştır. Aynı zamanda, otomotiv sektörüne kalın etli ve yüzey kalitesi yüksek ürünler sunulabilmesi amacıyla, Gemlik fabrikasında da 50.000 tonluk kapasite artışına gidilmiştir.

2008 yılında, Borusan Mannesmann Boru 50. kuruluş yıldönümünü kutlayacaktır.

İtalyan özel boru iştiraki Vobarno, 2007 yılında satış hacmini % 21 artırırken, 44 milyon dolar düzeyinde de ciro elde etmiştir. Kuruluşun satış dağılımı bir önceki seneye göre herhangi bir değişiklik göstermemiş, satışlarının yarısı Almanya, Fransa ve İspanya'daki ihracat pazarlarına yönelmiştir.

Grubun paslanmaz çelik boru üreticisi Borusan Paslanmaz Boru'nun toplam satışları ise 2007 yılında % 10'luk bir artışla 14 milyon dolara ulaşmıştır.

Yassı Çelik Grubu
Türkiye 2007 yılında 25.8 milyon ton çelik üretimi ile % 10.5'lik bir büyüme oranına ulaşarak dünyanın en hızlı büyüyen çelik üreticilerinden biri olmuştur. Türkiye, çelik üretiminde geçtiğimiz yıl dünyada 11’inci, Avrupa'da ise 3’üncü sırada yer almıştır. Türkiye'nin 2008 üretiminin ise 29 milyon tona ulaşması beklenmektedir.

Türkiye'nin 2007 yılındaki yassı çelik tüketimi bir önceki yıla göre % 6 artarak, 10.1 milyon tona ulaşmıştır. Sektör önemli yassı çelik yatırımları ile ilgili çok sayıda açıklamaya tanıklık etmiştir. Yeni sıvı çelik ve haddeleme kapasitelerinin 2010 yılına kadar devreye girmesi beklenmektedir. Bu yatırımların tamamlanması ile yurtiçi yassı çelik üretiminin iç talebi tümüyle karşılaması mümkün hale gelecektir. 2007 yılında, soğuk haddelenmiş ve galvanizli ürünlerin tüketimi sırasıyla 2.3 ve 1.5 milyon ton düzeylerinde gerçekleşmiştir.

Borusan Yassı Çelik Grubu'nun gelirleri 2007 yılında % 25 oranında artmıştır. Otomotiv ve beyaz eşya sektörleri geçen yıl üretimlerini, sırasıyla % 11 ve % 5 oranlarında artırmıştır. Dolayısıyla, Borçelik yassı çelik üretim kapasitesinin önemli bir bölümünü iç pazara yönlendirmiş, bunun sonucunda satışlar 2006'ya göre % 24 artarak 796 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir.

Gerek yurtiçi gerekse de dış pazarları kapsayan toplam satışların hacmi 2007 yılında % 11 artış göstermiştir. Borçelik'teki büyüme önemli oranda soğuk haddelenmiş ve galvanizli ürünlerin satışından kaynaklanmıştır.

Halen 138 milyon dolarlık bir yatırım ile toplam haddeleme kapasitesini 1.6 milyon tona yükseltmekte olan Borçelik'in bu yatırımı 2008'in son çeyreğinde faaliyete geçecektir.

Satış hacmini geçtiğimiz yıl % 34 artıran çelik servis merkezi Kerim Çelik, satış gelirlerini de % 47 oranında yükselterek 160 milyon dolar seviyesine çıkarmıştır. Bursa bölgesindeki çelik servis merkezinde 2007 yılında başlayan yatırım Kerim Çelik'in gelecekteki büyümesine katkıda bulunacaktır. Bu kapasite artırımı şirketin Borçelik kanalıyla sunduğu hizmetlerin kalitesinin artmasına olanak sağlayacaktır.


Distribütörlük
Otomotiv Grubu
BMW Grubu'nun küresel perakende satışları, BMW, MINI ve Rolls Royce'u temsil eden tüm markalarda % 9'luk artışla 1.500.678 araca çıkmasının da ortaya koyduğu gibi, 2007 yılında rekor seviyelere yükselmiştir. Dünya çapında 226.395 araç satarak bir önceki yıla göre % 18 artış kaydeden Land Rover da iki yıl ardı ardına küresel satış rekoru kırmıştır.

Türkiye binek otomobil pazarı 2007 yılında % 4'lük küçük bir daralmaya sahne olmuş ve satışlar 357.465 adet olarak gerçekleşmiştir. Diğer taraftan, lüks ve SUV segmentleri ise 2006 yılına kıyasla, sırasıyla % 25 ve % 17 oranlarında genişlemiştir.

Otomotiv sektöründe, satışların düştüğü ve sert bir rekabetin yaşandığı bu ortamda, Borusan Otomotiv, 2007 yılı satış hedeflerini gerçekleştirebilmiş ve güçlü ürünler, yetkin satış ekibi ve etkin planlama sayesinde lüks segmentteki pazar lideri konumunu koruyabilmiştir. Otomotiv Grubu net satış cirosu geçtiğimiz yıl, satış hacmindeki
% 33'lük genel büyüme sayesinde, 2006'ya kıyasla % 42 oranında artarak 559 milyon dolara çıkmıştır.

BMW, geçtiğimiz yıl satış hacmindeki % 46 büyüme ile rakiplerine oranla fark yaratmıştır. 2007'deki bu kayda değer satış başarısı ile, Borusan Otomotiv dünya çapında en büyük BMW ithalatçısı olarak tartışmasız lider konumunu korumuştur. 2007 yılında toplam 2.270 Land Rover marka araç satan Borusan Otomotiv, böylece premium 4x4 segmentinde lider olmuştur. Ayrıca, satışlarındaki % 107'lik artış sayesinde pazar payını % 49'a yükselten MINI de sektöründe bir numara haline gelmiştir. 2007 yılında, MINI gerçekleştirdiği 799 adet satış ile 386 araçlık 2006 satış hacminin çok üzerine çıkmıştır.

145 araç kiralayan ve ikinci el otomobillerinin satışını bir önceki yıla göre % 28 oranında artırarak 1.123 araca ulaşan Borusan Otomotiv'in otomobil kiralama işi 2007 yılında da büyümeye devam etmiştir. Şirketin ikinci el otomobil / yeni otomobil oranı 23 / 77 olmuştur.

Supsan, sektörünün küresel lideri Eaton Inc. lisansı altında 6.4 milyon adet motor supabı üretmiş, bunun sonucunda 6.3 milyon adetlik bir satış hacmi gerçekleştirerek 22,3 milyon dolarlık ciro elde etmiştir. Ayrıca, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri'ne gerçekleştirilen ihracat da % 21 artarak 4.1 milyon adede ulaşmıştır.

Türkiye'nin ilk "çok markalı ikinci el otomobil platformu" Otomax'ın 500.000'e yakın kayıtlı web sitesi kullanıcısı ve 560 üye bayisi bulunmaktadır. Kuruluşun filo sahiplerinden aracı kurumlara araç satışını hedefleyen açık artırma faaliyetleri 2004 yılında başlamıştır. Sadece 2007 yılında, 6.000'den fazla araç her hafta düzenlenen açık artırmalarda satılmıştır.

2008 yılının başında, Otomax dünyanın en büyük araç açık artırma ve yeniden pazarlama hizmetleri sağlayıcısı Manheim ile eşit ortaklığa girmiştir. Bu müşterek yönetime tabi ortaklık ile, açık artırma satışları Türkiye'de Borusan Manheim markası altında faaliyet gösterecek, Otomax markası ise internet ve dergi faaliyetlerinde kullanılmaya devam edecektir.

İş Makineleri ve Güç Sistemleri Grubu
Dünya çapındaki mali durum açısından bakıldığında, ABD'deki ekonomik belirsizlik iş makineleri pazarını da olumsuz şekilde etkilemiştir. Satışlar Amerika Birleşik Devletleri'nde % 9, Kanada'da ise % 5 düşmüştür. İş makineleri alanındaki diğer küresel pazarlar % 12 büyürken, Türkiye pazarı da % 7'lik bir artışla 9.750 adetlik satışa ulaşmıştır.

2007 yılında, Borusan'ın Caterpillar ürünleri distribütörlüğü gerek yurtiçi gerekse uluslararası pazarlardaki istikrarlı büyümesini sürdürmüştür. Kârlılık düzeyi korunurken, konsolide Caterpillar gelirleri geçtiğimiz yıl % 31 artarak 663 milyon dolara ulaşmıştır. Tarihinin en yüksek satış ve kârlılık rakamlarını kaydeden Orta Asya bölgesi Grubun toplam kârına önemli oranda katkı yaparken, İran satışları 2006'ya kıyasla üç katına çıkmıştır.

Yavaşlayan yurtiçi pazarda, Borusan Makina, iş makinesi satış hacminde % 6 büyüme kaydederek pazardaki lider konumunu sürdürmüştür. 2008 yılında, gerek belediyelerin artan talebi, gerek madencilik ve enerji yatırımlarındaki hareketlilik sayesinde, Borusan Makine, yurtiçi iş makineleri Pazar payını % 2 artırmayı hedeflemektedir.

123 adet iş makinesinden oluşan kiralama filosu ile, şirket 2007 satış hedefinin iki katını gerçekleştirerek iş makineleri kiralama pazarındaki liderliğini sürdürmüştür. Borusan Makina 2008 yılında yapacağı 7,5 milyon dolarlık ek yatırım ile kiralama işine daha fazla odaklanacaktır. Ayrıca, ikinci el iş makinesi satışları da 2006 yılına göre % 14 artarak 358 araç olmuştur.

Servis ve yedek parça faaliyetleri de kalitesi ve etkinliği ile gelişim göstermiş, 2007 hedeflerine ulaşmıştır. Caterpillar'ın dünya çapında uyguladığı "Kirlilik Kontrol Programı" doğrultusunda, Borusan Makina'nın tüm servis atölyeleri beş yıldız düzeyine çıkartılmıştır. 2008 yılında, ürün destek işi hedef segmente yönelik özel kampanyalar, daha fazla müşteri odaklı programlar ve müşteri destek anlaşmaları gerçekleştirecektir. Bu girişimlerin 2008 yılında % 9'luk büyüme getirmesi beklenmektedir.

Kazakistan'da, Borusan Makina 2007 yılında batıda imal edilmiş iş ekipmanları arasındaki liderliğini korumuştur. 2007 yılının ikinci yarısında Kazakistan ekonomisinde yaşanan çalkantılara rağmen, iş makineleri satış hacmi % 42 artmıştır.

Tarım sektörünün yükselen tahıl fiyatları nedeni ile hareketlenmesi önemli bir şans olmuştur. Borusan Makina 2008 yılında, bu sektördeki pazar payını artırarak 2007 gelirini üç katına çıkartmak gibi iddialı bir hedef koymuştur. Kazakistan'daki 6 milyon dolarlık Parça Tamir Merkezi yatırımı ile müşteri destek işi 2008 yılından itibaren büyümede yeni bir patlama yaşayacaktır. Bu yatırım gelecekte kiralama ve ikinci el araç işlerine de destek olacaktır.

2008 yılı için belirlenen, Kazak güç sistemleri pazarına daha derin penetrasyon hedefi, sürdürülebilir büyüme ve kârlılığın da yolunu açacaktır.

2007 yılı Borusan Güç Sistemleri'nin Türkiye'de yüksek performans gösterdiği bir dönem olmuştur. Daralan enerji ürünleri pazarı Denizcilik ve Yatırımcı Dizel segmentlerindeki yüksek performans ile telafi edilmiştir. CAT Finance ile işbirliği içinde sunulan yenilikçi müşteri finansman çözümleri, Güç Sistemleri için önemli bir rekabet avantajını da beraberinde getirmiştir.

2008 yılında Borusan Güç Sistemleri başta perakende alt bayilik ağı olmak üzere kiralama ve ikinci el jeneratör işine odaklanacaktır. Stratejik plandaki hedeflerine ulaşabilmek için yeni iş girişimleri de değerlendirilmektedir. Borusan Güç Sistemleri müşterilerine daha iyi servis verebilmek için halen ISO 10002 sertifikasını alma çalışmalarını sürdürmektedir.


Lojistik
Üçüncü parti lojistik hizmetleri dünyanın dört bir yanında nakliye, depolama ve gümrükleme gibi standart hizmetlere odaklanmaktadır. Ekonomiler daha da küreselleştikçe, gerek Türkiye'de gerekse yurtdışındaki müşteriler lojistik hizmet tedarikçilerinin faaliyetlerini uluslararası pazarlara genişletmesini beklemektedir. Türkiye'deki istikrarlı ekonomik büyümenin bölge genelindeki sağlıklı büyüme ile bir araya gelmesi; verimli, yüksek kaliteli lojistik tedarikçilerine yönelik talebi önemli ölçüde güçlendirmiştir. Türk sanayisi küreselleşip uluslararası rekabete daha fazla açıldıkça, % 38'lik mevcut dış kaynak kullanım oranı da muhtemelen gelişmiş ülkelerde olduğu gibi daha yüksek seviyelere çıkacaktır. Antrepo, nakliye yönetiminde konsolidasyon ve katma değerli entegre hizmetler büyümenin öncelikle beklendiği alanlardır.

Borusan Lojistik, liman ve üçüncü parti lojistik işlerini, hizmet çeşitliliği, hizmet entegrasyonu, coğrafi kapsam, verimlilik ve know-how yolu ile sinerji yaratacak şekilde yürütmektedir. Gemlik'te verilen genel kargo, konteyner ve araç parkı gibi hizmetler "Liman+" konsepti çerçevesinde, katma değer yaratan diğer hizmetlerle entegre şekilde sunulmaktadır. İspanya ve Kazakistan'da kurulması planlanan grup iştiraklerinin İran, Cezayir, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki mevcut grup iştiraklerine eklenmesiyle şirket 2010 yılına kadar üçüncü parti lojistik hizmetlerinde güçlü bir bölgesel oyuncu haline gelmeyi hedeflemektedir.

Şirket 2007 yılında 175 milyon dolar ciro elde etmiştir. Kara nakliyesi işinin hacmi geçtiğimiz yıl % 20 oranında büyüyerek toplam 4.6 milyon tona ulaşmıştır. Genel kargo elleçlemede % 19 artış ile 2.5 milyon tona ulaşan Borusan Gemlik Limanı, konteyner elleçlemede
% 18, araç parkında da % 6 artış kaydederek tüm faaliyet alanlarında rekor düzeyde iş hacimleri yakalamıştır. Konteyner hatları ve Ro-Ro hizmetlerindeki müşteri portföyüne yeni önemli müşteriler eklenmiştir.

2007'de, Borusan Lojistik'in genel depolama kapasitesi % 84 artmış ve bugün itibariyle 188.000 m2. 'lik bir alana ulaşmıştır. Ayrıca, Köseköy'de otomotiv sektöründeki kilit müşterilere hizmet veren Araç Stoklama ve PDI tesislerinin kapasitesi 190.000 m2'den 232.000 m2'ye çıkmıştır.

Borusan Gemlik Limanı, Güney Marmara bölgesinde artan talepleri ve büyüyen iş hacimlerini daha iyi karşılamak amacıyla genişletilmektedir. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olması beklenen toplam yatırımın ilk aşaması 2008 Ocak ayında başlatılmış ve 2010 yılın ilk yarısına kadar tamamlanması planlanmıştır.


Telekomünikasyon
Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) alternatif operatörlerin şehiriçi ses hizmetleri sağlamasına izin veren yönetmeliği yayımlaması nedeni ile 2007 sektör açısından son derece önemli bir yıl olmuştur.

Borusan Telekom, Türkiye'nin 19 şehrinde 31, Viyana ve Frankfurt'ta da 2 POP noktası ile faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirket kısa bir süre içinde övgüye değer başarılar elde etmiştir. Kuruluş, yüksek prestijli "Deloitte Teknoloji Fast 50 Türkiye 2007" listesinde ikinci sırayı almıştır. Ayrıca, Borusan Telekom Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'yı içine alan EMEA Bölgesi'nin en hızlı büyüyen ilk 100 teknoloji şirketi arasında yer almaktadır. Bu unvanlara ek olarak, Capital Dergisi'nin her yıl hazırladığı "Türkiye'nin En Büyük 500 Şirketi" sıralamasında yer alan firmaların yüzde 33'ü de Borusan Telekom müşterisidir.

Interpromedya tarafından gerçekleştirilen "Bilişim 500" araştırmasına göre, Borusan Telekom sabit telefon hizmetlerinde en yüksek gelire sahip alternatif telekom operatörüdür. Aynı çalışmada, şirket ihracat gelirleri itibariyle BT şirketleri arasında dördüncü olmuştur.
2007 yılı ortasında Borusan Telekom, Altyapı İşletmeciliği Lisansı da almıştır. Kuruluş, yüksek kapasiteli fiber optik kablolar üzerinden yüksek kaliteli ve geniş kapsamlı hizmetler sağlamaya yönelik ön çalışmalarını da tamamlamıştır.

Borusan Telekom, yeni altyapı yatırımları ve yeni müşteri hizmetleri ile telekom sektöründe gelecekte de büyümesini mümkün kılacak sağlam bir temel oluşturmuştur.

2008 yılında, Borusan Holding telekom sektöründen daha fazla değer yaratabilmesini sağlayacak fırsatları belirlemek üzere çalışacaktır. Bu kapsamda, söz konusu iş alanına daha fazla yatırım yapılması gereksinimi işkolunun tümüyle ya da kısmen elden çıkartılması ya da güçlü bir stratejik yatırımcı ile ortaklığa gidilmesi alternatifleri değerlendirilecektir.


Enerji
2006 yılı sonunda, izlediği strateji doğrultusunda, Borusan Holding Yönetim Kurulu enerji sektörüne yatırım yapma kararı almıştır. Ortaya konan vizyon, Türkiye'nin önde gelen elektrik üreticilerinden biri olmaktır. Türkiye pazarı halen devletin mülkiyetindeki üretici kuruluşların hakimiyeti altındadır. Mevcut portföyün bazı kısımlarının özelleştirilmesinin yanı sıra önümüzdeki yıllarda yaşanacak talep artışını karşılamak amacıyla yapılacak yatırımlar için yeni lisanslar alınması da gelecek on yılda özel sektörün Türk elektrik pazarında üretim, dağıtım ve alım-satımda çok daha önemli bir rol oynayacağı anlamına gelmektedir.

Her ne kadar birincil hedef hem rüzgâr ve hidro gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmak hem de alternatif enerji kaynaklarındaki fırsatları araştırmak olsa da, kilit önemdeki müşterilere hizmet vermek amacıyla iyi dengelenmiş bir portföy yaratmak da önemlidir.

Bu hedeflere ulaşmak için, Borusan Enerji yılın ilk yarısında, 52 MW gücünde hidro elektrik santrali lisansı bulunan Maya Enerji'nin % 70 hissesini satın alarak yolculuğuna başlamıştır.

Söz konusu satın almadan bu yana, Maya Enerji yeni rüzgâr çiftliği ve baraj ihalelerine başarıyla katılmış, ayrıca piyasadan satın aldığı lisanslarla da lisans portföyünü yıl sonuna kadar 225 MW'a çıkartmıştır.

Borusan'ın 2008 yılı için hedefi 800 MW'ın üzerinde, iyi dengelenmiş bir lisans portföyüne ulaşmak ve en az 100 MW'lık üretim için yatırım harcamalarına başlamaktır.

Sonuç olarak, Borusan Grubu gerek bir bütün olarak gerekse her bir işkolu bazında 2008 ve sonrasında karşı karşıya gelebileceği zorluklarla başa çıkabilecek, son derece güçlü bir konumdadır.

2008'in gündemi bir yandan büyüme ve operasyonel kârlılığın sürdürülmesini sağlamak, diğer yandan da 2009 yılı ve ötesi için büyümeye yönelik büyük ölçekli yatırımlara devam etmek olacaktır.

Executive Office
Agah Uğur
CEO

 
 
Borusan Kültür - Sanat
Borusan Kültür ve Sanat
Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı
 
 

 
Faaliyet Raporu 2007
PDF formatında indirmek için tıklayın
Konsolide Mali Tablolar
PDF formatında indirmek için tıklayın
 
 
 
Borusan Holding - FAALİYET RAPORU 2007