Site Haritası | İletişim | Anasayfa ENG TR
 
 
Borusan 2007 Yılı Faaliyet Özeti ve Yıl Sonu Neticeleri
Genel Değerlendirme
Endüstriyel Analiz




Borusan Grubu
Çelik
Distribütörlük
Lojistik
Telekomünikasyon
Enerji

Genel Değerlendirme

2007 Borusan Grubu için iyi bir yıl olmuştur. Piyasalardan çok sayıda endişe sinyali gelmesine ve ufukta ekonomik sorunlar belirmiş olmasına rağmen grup geçtiğimiz yıl da güçlü büyümesini sürdürmüştür. Borusan Grubu’nun başarısı gerek makro ekonomik gerekse sektörel bazdaki risklerin gerçekçi şekilde değerlendirilmesi ve sorumlu bir şekilde yönetilmesi neticesinde elde edilmiştir. Geçen yılı risklerin iyi yönetildiği ve yine ekonomik büyüme ile geride bırakan Türkiye’nin 2007’deki olumlu mali performansı grubun başarısında önemli bir rol oynamıştır.

Küresel kredi piyasalarındaki risk algılamasında yaşanan kötüleşme sonucunda 2007’nin dünya ekonomisinde gerilimin yoğunlaştığı bir yıl olması işleri daha da zorlaştırmıştır. Türkiye’de, gerek Cumhurbaşkanlığı seçimleri gerekse de genel seçimlerle yaşanan gelişmeler siyasette gerilimlere yol açmıştır.

Türkiye’de, iç piyasalarda yaşanan dalgalanma, Cumhurbaşkanlığı seçiminin zorunlu olarak ertelenmesinin genel seçim sürecini de etkileyen bir gerilim ortamı yaratmasıyla ortaya çıkan belirsizlik yüzünden daha da şiddetlenmiştir. Bununla birlikte, söz konusu olumsuz koşulların etkileri Türk ekonomisinin sergilediği güçlü performans sayesinde yumuşatılmış, yurtiçindeki yüksek faiz oranlarının Türk Lirası’nın daha da fazla değerlenmesine yol açarak koruma sağlaması bu durumu desteklemiştir.

Bugün Türkiye ekonomisinin önünde duran en önemli sorunun 2007 yılında 38 milyar dolar düzeyine çıkan yüksek cari işlemler açığı olduğuna şüphe bulunmamaktadır. İlginç olan, katılım sürecinin durma aşamasına gelmesi yüzünden Avrupa Birliği ile ilişkilerde yaşanan kötüleşmenin, Kıbrıs konusunda süregelen sorunların ve ülkenin güneydoğusundaki terör faaliyetlerinin, finans piyasalarının Türkiye’deki varlıklara olan ilgisini azaltamamış olmasıdır. Bunun sonucunda da ülkemize gelen doğrudan yabancı yatırım miktarı 19 milyar dolara ulaşmıştır.

2007 yılında küresel ekonomide görülen yavaşlamaya rağmen, Türkiye ekonomisi geçtiğimiz yıl % 4.5 büyümüş, enflasyon oranı da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın belirlediği hedefin yaklaşık iki katı düzeyinde, % 8.4 olarak gerçekleşmiştir. 2007 yılında, toplam ihracat 107 milyar dolara ulaşırken kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla ise yeni hesaplama yöntemine göre 9,000 doların üzerinde belirlenmiştir. Sınai üretim % 5.4 artmış, işsizlik oranı ise hafif bir yükselişle % 10 düzeyinde gerçekleşmiştir.

Hiç kuşkusuz, 2007 Borusan Grubu’nun yakın geçmişinde en iyi performans gösterdiği yıllardan biri olmuştur. Satışlar 2006 yılına göre % 29 artarak, 3 milyar dolar eşiğine ve 170 milyon dolarlık vergi öncesi kâr düzeyine ulaşmıştır. Daha cesur hedefler belirleyerek tarihinin en yüksek yatırımını yaptığı 2008 yılında ise ciro ve kârın % 23 düzeyinde artması hedeflenmektedir.

2007 yılında Borusan Grubu’nun faaliyet neticelerini etkileyen başlıca unsurlar aşağıda verilmektedir:

Dünya çelik piyasası 2007 yılında, 2006’ya kıyasla daha az fiyat dalgalanmalarına sahne
olmuştur. Piyasa yıla fiyatlarda artış ile başlamış, bunu izleyen hafif bir düşüşün ardından, 2007 yılının son çeyreğinde yeniden yönünü yukarı çevirmiştir. Son beş yıldır üretim kapasitesini sürekli artırmasından ötürü, Çin dünyanın en büyük çelik ihracatçısı konumuna gelmiştir. Çeliğe olan talep yıl boyunca yüksek seyretmiş, bu durum da yeni yatırımlara ve şirket birleşmelerine yönelik iştahı körüklemiştir.

İhracat odaklı olan otomotiv sektörü, yurtiçi üretimini % 10 gibi çok ciddi bir oranda
artırarak 1.133.000 birime çıkartmıştır. Beyaz eşya sektörü de % 5’lik büyüme kaydederek,
toplam üretimini 16.1 milyon birime yükseltmiştir.

Türkiye’deki binek otomobil pazarının toplamda % 4 küçülerek 357.465 araca inmesine
rağmen, lüks ve üst lüks segmentlerinin toplam pazar payı 2007 yılında % 25 büyüyerek
21.135 araca ulaşmıştır. Bu büyüme, 2006 yılında kaydedilen % 6’lık artışın oldukça
üzerinde gerçekleşmiştir.
Euro / ABD Doları kur paritesi 2007 yılında Euro lehine tarihi zirvelere ulaşırken, ABD
ekonomisindeki zayıflama, paritede yukarı yönlü yeni hareketlerin muhtemel olduğu
anlamına gelmektedir.
Aşırı değerli Türk Lirası gerek ihraç pazarlarında gerekse iç pazarda rekabet gücüne
yönelik bir tehdit olmayı sürdürmüştür.

2007 yılında, Borusan Grubu hem hacim hem de gelir açısından büyümesini sürdürmüştür. Grubun 3 milyar dolara yükselen konsolide cirosu % 29’luk yıllık büyümeye işaret etmektedir.








Konsolide satış cirosuna en büyük katkıyı % 54 ile, geçtiğimiz yıl 2 milyon ton çelik işleyen Çelik Grubu yapmıştır. Boru Grubu’nun 2007’de ciroya yaptığı katkı 695 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, Yassı Çelik Grubu’nun satışlarından elde edilen gelir ise 911 milyon dolara ulaşmıştır.

Distribütörlük işleri Grubun portföyündeki paylarını artırarak toplam satışlara yaptıkları katkıyı % 41’e çıkartmıştır. Bu dönemde, yurtiçindeki CAT Grubu gerek seçim döneminden gerekse birçok büyük ölçekli projenin ertelenmesinden olumsuz şekilde etkilenmesine rağmen, gelirlerini % 20 düzeyinde artırmayı başarmıştır. Gerek Kazakistan’da gerekse güç sistemleri işkolunda artan iş hacmi ve marjlar 2006’ya kıyasla % 27 oranında kârlılık artışını beraberinde getirmiştir. Lüks otomobil segmentinde kayda değer bir büyüme sergileyen Otomotiv Grubu satışlarını % 42 artırarak 559 milyona dolara yükseltmiştir.

Lojistik işkolu güçlü bir performans sergilemeye devam ederek Gruba yaptığı katkıyı 2007 yılında 2006’ya kıyasla 30 milyon dolar artırmıştır.


Uluslararası satışlar ve ihracat 2006 yılındaki büyümesini 2007’de de koruyarak 663 milyon dolara yükselmiştir. Bu alanda Grubun başlıca katkı yapan işkolları; Boru, Yassı Çelik, İş Mkinaları Grubu olmuştur.


Grup, % 14’lük brüt kârlılık oranını 2007 yılında da korumuştur. Çelik işkolundaki marj düşerken, distribütörlük işkolu kâr marjını artırmayı başarmıştır.

Borusan Grubu 2007 yılında, YTL’ye dayalı operasyonel maliyet tabanı nedeni ile
YTL / USD paritesindeki aşırı değerlenmeden zarar görmüştür. Satış, pazarlama ve genel yönetim giderleri 2007 yılında artarak 225 milyon dolara ulaşmışsa da, satışlardaki yüksek artış oranının da yardımıyla, Grup (2006 yılında % 7.8 düzeyinde gerçekleşen) Genel Yönetim Giderleri / satışlar oranını % 7.6’ya düşürmüştür.

Finansal maliyetler libor oranlarındaki düşüşe paralel olarak azaltılmıştır. Borusan Grubu’nun en yüksek yatırım düzeyini gerçekleştirdiği ve işletme sermayesi gereksinimlerinin hızla büyüdüğü bir dönemde genel finansal giderleri % 1 oranında artarak, 36 milyon dolara ulaşmıştır.

Sonuç olarak, Borusan Grubu bir önceki yıl 227 milyon dolar düzeyinde gerçekleşen faiz, vergi ve amortisman öncesi kârını (FVAÖK) 2007 yılında 245 milyon dolara, 133 milyon dolar olan vergi öncesi kârını ise 170 milyon dolara yükseltmiştir.



İş hacmindeki büyümeye ve yüksek yatırım düzeyine paralel olarak grup aktif büyüklüğü 2007 yılında 2 milyar dolara ulaşmıştır.


Borusan Grubu'nun işletme sermayesi 2007 yılı sonu itibariyle 904 milyon dolar seviyesine yükselmiştir. Bu artışın önemli bölümü iş hacmindeki büyümeden kaynaklanmış, 2006 yılına kıyasla işletme sermayesinde ise altı günlük bir artış yaşanmıştır.

Artan iş hacimleri, daha yüksek işletme sermayesi gereksinimleri ve yatırımların bir araya gelmesi ile birlikte, net finansal borç düzeyi de yükselerek 393 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

2007 yılında, Grubun toplam yatırım harcamaları 159 milyon dolar ile Borusan tarihinin en yüksek düzeyine ulaşarak rekor kırmıştır. Bu harcamalar 2006 yılında başlatılan ve 2006-2010 yılları arasında toplam 653 milyon dolar düzeyinde gerçekleşecek stratejik yatırımların bir parçasıdır. 2007 yılındaki yatırımların 67 milyon dolarlık bölümü yassı çelik ve boru üretimindeki kapasite artışları için kullanılırken, Cat Grubu ile otomotiv iş alanlarındaki filo kiralama yatırımlarına 19 milyon dolar, enerji lisans yatırımına ise 13 milyon dolar harcanmıştır.


1.2 cari oran ve % 59 / % 41 net borç/özsermaye seviyesine ulaşan Grubun 2007 bilançosu faaliyetlerde kaydedilen büyümeyi açık şekilde yansıtmaktadır.

Özet olarak, Borusan Grubu 2007 yılında önemli bir büyüme kaydetmiştir. 2008 yılı için hazırlanan bütçede Türkiye ekonomisinde herhangi bir finansal kriz veya büyük bir yavaşlama öngörülmemiş olmakla birlikte, 2007 seviyelerine göre % 23 artış ile 3,6 milyar dolar net satış gelirini yakalama hedefi nedeniyle zorlu bir yıl olacaktır. Yatırım harcamalarının 2008'de toplam 381 milyon dolar ile rekor düzeye ulaşması beklenmektedir.

Grubun 2007 yılında portföyünü yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmaları 2008'in başında telekomünikasyon iş alanından çıkışı ve dünyanın önde gelen otomobil açık artırma ve yeniden pazarlama şirketi Manheim ile Otomax arasında bir ortaklığın yolunu açmıştır. 2007 yılında hayata geçirilen kilit önemdeki yeni ve büyük yatırım planları arasında Ağustos ayında yeni bir işkolu olarak enerji alanına girilmesi ve Ekim ayında küresel çelik devi ArcelorMittal ile birlikte yeni bir sıcak haddeleme tesisine 500 milyon dolar yatırım kararı alınması da yer almaktadır.

Grubun halka açık şirketlerinin performansı incelendiğinde ise, Borusan'ın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) iki temsilcisi Borusan Mannesmann Boru ve Borusan Yatırım'ın toplam piyasa değerinin 2007 yılı sonu itibariyle 344,06 milyon dolara ulaştığı görülmektedir.

Borusan Mannesmann Boru ve Borusan Yatırım 2007 boyunca İMKB endeksine paralel büyüme göstererek sırasıyla 249,44 milyon dolar ve 94,62 milyon dolarlık piyasa değerlerine ulaşmışlardır. 2007 yılı sonu itibariyle her iki şirketin halka açık kısımlarından Borusan Yatırım'da %16'lık, Borusan Mannesmann Boru'da ise % 26'lık payın yabancı yatırımcıların elinde olduğu tahmin edilmektedir.




Endüstriyel Analiz için tıklayın

 
 
Borusan Kültür - Sanat
Borusan Kültür ve Sanat
Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı
 
 

 
Faaliyet Raporu 2007
PDF formatında indirmek için tıklayın
Konsolide Mali Tablolar
PDF formatında indirmek için tıklayın
 
 




 
Borusan Holding - FAALİYET RAPORU 2007  
 
     
Mehmet Betil 
İcra Kurulu ÜyesiAgah Uğur  
Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve CEOA. Ahmet Kocabıyık 
Yönetim Kurulu BaşkanıBülent Demircioğlu
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı