Site Haritası | İletişim | Anasayfa ENG TR
 
 
Borusan Holding'in Rolü
Borusan Holding'in Rolü




Borusan Grubu
Çelik
Distribütörlük
Lojistik
Telekomünikasyon
Enerji

Borusan Holding’in misyonu, ortaklara en yüksek değeri yaratan portföyü oluşturmak, bunu gerçekleştirmek için stratejik liderlik ve kontrol açısından öncü rolü üstlenmek, ortaklar ve diğer sosyal paydaşlarla ilişkileri takip etmek, kaynakların etkin kullanılmasını sağlamak, kurum kimliği ve kültürünü oluşturmak ve etkin iletişim kanallarını kurmak, "Borusan Yolu" ile yönetimi benimsemektir.

Bu misyonu gerçekleştirmek için Borusan Holding, yatırımcı rolü ve yön verici/destekleyici rollerini dengeli bir yapıda buluşturarak, kendini grup içinde “Stratejik Holding” olarak konumlandırmaktadır. Yatırımcı rolü hissedarlara yaratılan değeri maksimize etmek amacıyla aktif portföy yönetimine odaklanırken, yön verici ve destekleyici rolü Grup şirketlerinin başarısını garanti etmekle sorumludur. Her iki rol de Borusan Grubu’nun uzun dönem stratejik öncelikleri içinde farklı görev ve sorumluluklara sahiptir.

Borusan Grubu uzun dönem stratejisi için dört farklı stratejik öncelik belirlemiştir. Bu öncelikler stratejik temalar olarak adlandırılmıştır ve Borusan Grubu’nun stratejik hedefine ulaşmasına odaklanmasına yardım eder. Grup genelinde uyumu garanti altına almak için odak ve rehberlik sağlar ve bir dizi bağlantılı amaç içerir.

Söz konusu stratejik temalardan üçü Grup geneli için geçerlidir ve her Grup şirketi bu temaları stratejileri ile entegre hale getirmekle sorumludur. Grup şirketlerinin ve Holding’in söz konusu temaların her birine ilişkin yükümlülükleri aşağıdaki gibidir:

Kârlı Büyüme
Borusan Grubu hem satış gelirlerinde hem de şirket değer maksimizasyonuna katkı sağlayan VÖK ve ROIC’le ölçülen kârlılık değerinde artış hedeflemektedir. Değer yaratılması stratejinin uygulamaya aktarılmasında asıl rolü üstlenen Grup şirketlerine aittir. Değer maksimizasyonunun iki boyutu vardır: sektörün üzerinde büyümek ve kârlılık. Büyümenin sürdürülebilmesi için, Grup şirketlerinin aktif olarak organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendirmeleri gerekmektedir. Kârlılık doğru ürün karmasına odaklanma, segmentasyon ve Grup genelinde yüksek katma değerli hizmet ve ürünlerin payının artırılması ile sağlanacaktır. Etkin maliyet ve varlık yönetimi hedeflenen kârlılığın yakalanması için önemli konulardır.

Bu çerçevede, Holding’in görevi genel stratejik yönü ve temel hedefleri belirlemek ve Grup şirketlerini kurallar ve metodoloji ile desteklemektir. İş sonuçlarının izlenmesi ve şirketlerin performanslarının değerlendirilmesi Holding’in sorumluluğu altındadır. Holding aynı zamanda grup sinerjisi, ölçek ekonomisi ve kurumsal risk yönetimi ile kaynakların etkin kullanımını sağlamakla da görevlidir.

Stratejik Pazar Konumlanması
Pazar dinamiklerini etkilemek ve pazar ortalamasının üzerinde büyümek, Borusan Grubu’nun temel amacıdır. Borusan Grubu güçlü markalara sahiptir ve bu güçlü marka imajının sürekliğinin sağlanması Grup’un öncelikleri arasında yer almaktadır. Sektörde ya da hedeflenen segmentte “1. ya da 2. olmak” şeklinde tanımlanan liderlik konumuna, stratejik planlama döneminde ulaşılması beklenmektedir. Uluslararası büyüme ve yatırımlar, stratejik pazar konumlanması için riskin dağıtılması ve işin coğrafi kapsamının genişletilmesi açısından önemli unsurlardır.

Holding, genel “Borusan” marka sorumluluğunu üstlendiği gibi itibar yönetiminden de sorumludur. Borusan Grubu’nun temel yetkinliklerinden biri olan ortaklarla uzun süreli ve sağlıklı ilişkiler kurarak, ortaklık yönetiminde uzmanlaşmak Holding’in diğer önemli sorumluluklarından biridir.

İş Mükemmelliği
“İş Mükemmeliyeti” Borusan DNA’sını ve “Borusan Yolu” olarak tanımlanan Borusan’ın iş yapış şeklini kapsayan daha geniş bir amaca hizmet eder. Maddi ve Maddi-Olmayan tüm varlıklar (insan kaynağıı, Bilgi Teknolojileri sermayesi, organizasyonel sermaye ve finansal kaynaklar), Borusan Grubu’nun zorlayıcı vizyonunu gerçekleştirebilmesi amacıyla, doğru yetkinlik, araç ve süreçlerin yürürlükte olduğunu garanti etmek için bu hizmet kapsamına dahildir. Liderlik yetkinliklerinin, yalın organizasyon ve süreç yönetiminin 6 Sigma yayılımıyla geliştirilmesi ve stratejinin uygulamaya aktarılmasının temel bir yetkinlik olması, bu stratejik temanın ana unsurlarıdır.

Holding, stratejinin en iyi şekilde uygulanmasını sağlamak adına Grup genelinde bir Yönetim ve Performans Sistemi oluşturmak ve kurallar belirlemekle yükümlüdür. Holdingin görevleri arasında tüm şirketlerde finansal disiplinin ve “cost-to-serve”deki gelişmenin izlenmesi de yer almaktadır. Değer yaratan insiyatifler ve Grup çapında en iyi uygulamaların paylaşıldığı platformlar, Holding tarafından desteklenmektedir. Bu bakımdan, Borusan Akademi gibi araçlar söz konusu kapsamda düşünülmelidir.

Aktif Portföy Yönetimi
Yalnızca Holding düzeyinde takip edilen ve Grup şirketleri düzeyine indirgenmeyen tek tema Aktif Portföy Yönetimi’dir.

Borusan Holding, Grup portföyünü aktif bir şekilde yönetmek için gereken sistematik bir yaklaşımla, kârlı sektörlere yatırım yapmaya ve uzun vadede değer yaratma fırsatının azalması beklenen işkollarından çıkmaya odaklanmıştır. Bu bağlamda, aktif portföy yönetimi, sadece portföy riskinin dağıtılmasını, kontrol edilmesini ve portföy riskinin etkin şekilde yönetilmesini değil, aynı zamanda ölçek ekonomisi, değer yaratma ve Grup finansal kaynaklarının yatırımlara etkin bir şekilde tahsisi ve önceliklendirilmesi amacıyla kullanılan “big picture” finansal yönetimi için portföyün performansının sürekli izlenmesini de içerir.

Holding yatırımcı rolünü daha çok Aktif Portföy Yönetimi ile hayata geçirirken, destekleyici rolü Grup genelinde kuralları belirleyerek Grup şirketlerinin başarılarını garanti etmek ve uygulamada en iyi olmalarını sağlamak adına kârlı büyüme, iş mükemmeliyeti ve stratejik pazar konumlanması temalarında vurgulanmaktadır.

Borusan Holding, 2010 hedeflerinin Grup genelinde gerçekleşmesini sağlamak adına Grup’un stratejik temaları doğrultusunda rollerini hayata geçirmeye devam edecektir.


 
 
Borusan Kültür - Sanat
Borusan Kültür ve Sanat
Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı
 
 

 
Faaliyet Raporu 2007
PDF formatında indirmek için tıklayın
Konsolide Mali Tablolar
PDF formatında indirmek için tıklayın
 
 


Borusan Holding’in misyonu, ortaklara en yüksek değeri yaratan portföyü oluşturmak, bunu gerçekleştirmek için stratejik liderlik ve kontrol açısından öncü rolü üstlenmek, ortaklar ve diğer sosyal paydaşlarla ilişkileri takip etmek, kaynakların etkin kullanılmasını sağlamak, kurum kimliği ve kültürünü oluşturmak ve etkin iletişim kanallarını kurmak, "Borusan Yolu" ile Yönetim’i benimsemektir.
 
Borusan Holding - FAALİYET RAPORU 2007  
 
     
Semra Akman 
İnsan Kaynakları ve 6 Sigma Genel Müdür Yardımcısı, Borusan Borusan Holding Mehtap Anık Zorbozan 
Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı, Borusan Holding Barış Kökoğlu 
Finansman Genel Müdür Yardımcısı, Borusan Holding Canan Ercan Çelik 
Kurumsal Fonsiyonlar Grup Başkanı, Borusan Holding